Training

Omgaan met Emotie
en Agressie

Leer elke situatie onder controle te houden

Iedere professional met direct (klant)contact heeft weleens te maken met vervelend, agressief of emotioneel gedrag van anderen. Dat kan heel bedreigend zijn. Hoe ga je daar mee om? Je wilt/moet de situatie de-escaleren, maar hoe doe je dat? Dat leer je in de VR-training ‘Omgaan met Emotie en Agressie’.

Leren met virtual reality (VR)

De VR-training ‘Omgaan met Emotie en Agressie’ is een interactieve en praktijkgerichte training, waarbij gebruik wordt gemaakt van VR-brillen en een trainingsacteur (bij de dagtraining). Via een VR-bril krijg je verschillende scènes te zien waarin agressie centraal staat. Door het 3D-effect ben je zelf onderdeel van het scenario. In tegenstelling tot een ‘normale’ 2-dimensionale film, is het bij VR net alsof je er middenin zit. Je voelt de spanning oplopen! Je merkt hoe verschillende reacties leiden tot andere uitkomsten en daardoor ervaar je precies hoe je het beste kunt reageren.

Vergroot je weerbaarheid

Het doel van de training is dat de deelnemers hun weerbaarheid vergroten en effectief leren omgaan met emotioneel en agressief gedrag. Een aanvullend doel is dat medewerkers eenduidiger reageren en meer op één lijn zitten, zodat er ook een preventieve werking uitgaat van het optreden. Met een trainingsacteur worden deelnemers getraind in het toepassen van de vaardigheden, zodat ze ook stappen zetten van ‘begrijpen’ naar daadwerkelijk ‘kunnen’ in de praktijk.

Voor wie?

Deze training is nuttig voor elke professional die direct contact heeft met klanten. Niet alleen voor professionals die te maken hebben met zware agressie. De winst zit juist vaak in het tijdig herkennen en voorkomen van verder oplopende spanning. De training wordt incompany gegeven aan groepen collega’s, maar je kan je ook individueel opgeven voor bepaalde – nog nader in te vullen – data. Er is zowel een dagtraining als een dagdeeltraining.

Inhoud training

Bij een volledige dagtraining maken we ’s ochtends gebruik van VR om verschillende vormen van agressie te leren herkennen. ’s Middags komt een acteur langs voor een live rollenspel. Zo kun je het geleerde direct in de (oefen)praktijk brengen! Bij een dagdeeltraining zijn er, naast de VR, oefeningen met de docent.

 • Gedrag leren herkennen in een virtuele omgeving;
 • Analyse van de filmbeelden met behulp van werkvormen;
 • Interactieve theorie en kennisoverdracht;
 • Vaardigheden leren door middel van VR beeldmateriaal;
 • Training in het toepassen van de vaardigheden: oefeningen met acteur (dagtraining) of met de docent (dagdeeltraining) om deelnemers te trainen in het beheersen van hun eigen spanning, zodat ze het overzicht kunnen houden.

Resultaat

Na het volgen van deze training:

 • Weten deelnemers hoe het stressmechanisme werkt en hoe ze in spannende situaties hun rust kunnen bewaren;
 • Zijn de deelnemers goed in staat om te herkennen of het om emotioneel en/of agressief gedrag gaat;
 • Hebben deelnemers geoefend met het voeren van slechtnieuwsgesprekken;
 • Weten deelnemers hoe ze emotioneel gedrag effectief kunnen de-escaleren;
 • Weten deelnemers hoe ze agressief gedrag effectief kunnen stoppen;
 • Hebben deelnemers daadwerkelijk geoefend in het toepassen van deze vaardigheden met een trainingsacteur of met de docent;
 • Zijn deelnemers meer een ‘eenheid’ in hun optreden, doordat ze één lijn trekken (geldt alleen bij een incompany training).

Trainers

De training wordt gegeven door specialisten in alle gebieden rondom het thema emotie en agressie. Zij besteden veel aandacht aan de vertaling van theorie naar geloofwaardig handelen in de praktijk. Zo sluiten zij nauw aan op de realiteit van de deelnemers. Laagdrempeligheid en een veilige sfeer zorgen ervoor dat mensen in hun kracht komen te staan.

Investering

Een company dagtraining, inclusief de inzet van een acteur, kost 3.950 euro exclusief BTW (max. 10 deelnemers). Een dagdeel training in company kost 2.100 euro exclusief BTW. De VR-training via open inschrijving kost voor een dagtraining 469 euro per persoon exclusief BTW. Dat is inclusief lunch en koffie/thee. Voor een dagdeel betaal je slechts 269 euro exclusief BTW (inclusief koffie/thee).

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!