Organisatie

Wijsheden op de werkvloer

Geplaatst op
Interim communicatieprofessionals
Heb je ooit gewerkt voor Bureau voor Overheidscommunicatie? Dan is jouw contract of factuur vast door de handen van onze financieel medewerker Janine van Osnabrugge gegaan. Voor de buitenwacht is ze een stille kracht van ons bureau. Maar binnen staat ze juist bekend om haar wijze woorden. Met deze woorden heeft ze in de loop der jaren al menig collega geholpen. 

‘Moeder-overste’. Zo noemen we Janine bij ons bureau. Dat is ook niet zo gek. Ze werkt hier al 17 jaar, heeft empathie zowat uitgevonden en is onze steun en toeverlaat. Wat ons betreft verdienen haar wijze woorden een eigen tegeltje. Tijd om een aantal van Janine’s wijsheden met jou te delen.

1. Probeer met liefde naar elkaar om te kijken

Zo’n 10 jaar geleden volgde ik een opleiding tot transpersoonlijk therapeut. Wat ik hier heb geleerd is dat we allemaal deel uitmaken van hetzelfde, grotere geheel. En hoe belangrijk het daarom is dat we met liefde naar elkaar omkijken. Ik wil iedereen op het hart drukken dat ook te proberen. Zelf had ik altijd al een groot inlevingsvermogen en dat is door deze opleiding verder vergroot. De liefdevolle blik op anderen is ook onmisbaar in mijn vrijwilligerswerk in de terminale zorg en als pastoraal medewerker. En ik krijg er onnoemelijk veel voor terug.

2. Blijf geloven in het goede van de mens, maar wees niet naïef

Als je altijd alleen van je eigen normen en waarden uitgaat, beperk je de mogelijkheden om te leren. Probeer je te verplaatsen in het perspectief van de ander. Een voorbeeld? Onze buren meldden ons tussen neus en lippen door dat ze gingen verbouwen. Voor we het wisten hadden we drie meter extra huis naast ons. En de buren? Die ontweken ons vanaf dat moment. Ik ben ze blijven stalken om tot een gesprek en weer on speaking terms te komen. Wilde gewoon begrijpen waarom ze zich zo gedroegen. Dat bleek schaamte te zijn.

3. Ga altijd in gesprek, ook als je het moeilijk vindt

Ik probeer alles bespreekbaar te maken. Misschien is dat wat makkelijker nu ik wat ouder ben. Het is in het algemeen niet altijd eenvoudig het gesprek aan te gaan, maar wel van groot belang om relaties gezond te houden. Ook op de werkvloer. En het wordt extra uitdagend wanneer de ander het lastig vindt om te praten. Dan moet je aanvoelen wat er in iemand omgaat en komt dat stukje inlevingsvermogen weer om de hoek kijken.

4. Geef nooit op: lukt het niet linksom, dan lukt het wel rechtsom

Ik geef niet snel op en kan me als een terriër in problemen vastbijten. Dat zorgt ervoor dat ik wel eens om 1 uur ‘s nachts mijn computer openklap om iets af te maken. Daar moet je mee oppassen hoor, maar ik ken mijzelf ondertussen. Als er een factuur niet betaald wordt, dan blijf ik bellen totdat het geregeld is! Uiteindelijk komt er altijd een oplossing. Het is wel belangrijk om met humor en respect ‘de strijd’ aan te gaan.

5. Stress: praat erover, deel het en zoek hulp

Als je merkt dat je gestrest raakt, raad ik aan hier hulp voor te zoeken en het te bespreken met iemand die je vertrouwt. Zo zorg je ervoor dat de stress niet de overhand krijgt. Dat is ook zo zonde. Het is belangrijk plezier te houden in je werk en de emmer niet over te laten lopen!

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!