Hoe loods je jezelf door de competentiescan?
Oké, je motivatiebrief en cv zijn beoordeeld en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Yes! Wij zijn net zo blij als jij, maar het echte werk moet nog beginnen: de voorbereiding. Hiervoor pakken we je motivatiebrief erbij. Jij benoemt hierin waarschijnlijk al wat belangrijke competenties zijn die bij de functie horen én bij jou passen. Tijdens het gesprek wil je zoveel mogelijk vertellen over jouw ervaring en capaciteiten, maar hoe pak je dat nou effectief aan? Er zijn verschillende methoden om het gesprek voor te bereiden. Je kunt je sterke en zwakke kanten voorbereiden, freestylen of de STARR-methode volgen. Dat laatste raden wij van harte aan.
Reflecteren
De meeste mensen die nu studeren of recent afgestudeerd zijn, kunnen het wel dromen: STARR reflecteren. Tijdens het gesprek wil de opdrachtgever maar al te graag weten hoe je in je vorige baan of opdracht bepaalde situaties hebt aangepakt. En je moet het niet alleen leuk vertellen, maar vooral duidelijk zijn over wat jouw concrete bijdrage was. Wat heb jij nou gedaan om tot een goed resultaat te komen? Om dit goed uit te leggen, doorloop je eigenlijk vijf stappen: situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Je hoeft ze niet letterlijk te benoemen of allemaal door te lopen, maar gebruik het als maatstaf.
Bijvoorbeeld stap 1: de situatie. Wat was de situatie? Je kan iets vertellen over een bepaald project en wat de aanleiding was voor dit project. Benoem daarna jouw taak en welke acties je hebt uitgevoerd om deze taak te voltooien. Rond het voorbeeld af met het resultaat van jouw handelen en wat je eruit heb gehaald. Is het doel bereikt? Of kwamen jullie erachter dat het toch anders moest? Reflecterend vermogen is van cruciaal belang, zo laat je de opdrachtgever zien dat je open staat voor suggesties en kan bijsturen indien dit nodig is.
Op deze manier doorloop je vijf stappen. Hou het wel altijd kort en bondig. Als de opdrachtgever meer wil weten dan kan hij of zij doorvragen. Daarom is het handig om voorafgaand aan het gesprek het functieprofiel en je motivatiebrief er weer bij te pakken. Op deze manier gebruik je de tijd optimaal en bespreek je wat belangrijk is om te weten. Ook is het belangrijk om het echt over jezelf te hebben. Wij en we bestaan in dit gesprek niet. Het gesprek is jouw feestje en jij hebt de hoofdrol. Tuurlijk, het resultaat behaal je nooit alleen en je kan in de situatie of het resultaat kort benoemen dat je onderdeel was van een groter geheel.
Of je net begint of al wat werkervaring hebt; je herkent vast wel wat competenties. Hieronder een aantal competenties die vaak terugkomen:
- Analytisch vermogen
- Organisatiesensitiviteit
- Politiek en bestuurlijk sensitief
- Organisatie- en omgevingssensitief
- Omgevingsbewust
- Flexibel
- Communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling
- Snel kunnen schakelen in een complexe omgeving
- Resultaatgericht
- Zelfstandig/in teamverband kunnen werken
- Creativiteit
Om nog even terug te komen op de voorbereiding; het is belangrijk om de competenties in de juiste context te zien. Wanneer de opdrachtgever benieuwd is naar je onderzoekend vermogen, willen ze graag weten of je de belangrijkste elementen begrijpt, kritische vragen kunt stellen en een situatie kunt benoemen waarin je dit laat zien. Datzelfde geldt voor creativiteit, welke manieren ken jij om creativiteit te stimuleren en wat doe je om vernieuwend zijn?
Voor sommige vacatures is dat wat gemakkelijker dan voor andere. Wij helpen je daar graag bij! Heb je een casus waarover je twijfelt, dan kunnen wij je adviseren. Omdat wij de opdrachtgever goed kennen, kunnen we je op weg helpen. Dat kleine steuntje in de rug kan echt het verschil maken. Maar, wees kritisch op jezelf en de gevraagde competenties. Je kan niet alles hebben, dus pas op dat je jezelf geen geweld aandoet. Kies een aantal competenties uit, 2 à 3, die echt bij je passen en waar je een goede casus bij hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk.