Training

Masterclass Overheidscommunicatie

Vergroot je kansen bij de overheid

Heb jij ambitie om interim opdrachten uit te voeren voor de overheid? Maar mis je de meestal vereiste kennis en ervaring? Dan is de Masterclass Overheidscommunicatie echt iets voor jou. Door deelname aan deze masterclass vergroot je je kansen aanzienlijk!

Succesvol werken in de publieke sector

De publieke sector heeft unieke kenmerken en eigenheden, onderscheidende sturing, structuur en cultuur en bijzondere do’s en don’ts. Vertrouwd zijn met die facetten is key om succesvol te kunnen zijn in een communicatiefunctie bij rijks-, provinciale en lokale overheidsorganisaties en bij uitvoeringsorganisaties in het publieke domein. Essentieel zijn inzicht in de factoren die de sector speciaal maken, kennis van en inzicht in het krachtenveld en de methodieken waarmee de publiekscommunicatieprofessional opereert. Dat en meer leer je in deze masterclass.

Deze masterclass is bedoeld voor communicatieprofessionals die recent startten bij een organisatie in het publieke domein én voor hen die ambities hebben om die uitdagende sector te betreden. Je maakt je eigen plan voor een passende entree of, als je er al werkt, voor het versterken van je positie. Je onderzoekt waar jouw professionele ervaringen aansluiten op de behoeften in de publieke sector en hoe je effectief de brug daarmee slaat.

Deze masterclass is een initiatief van Bureau voor Overheidscommunicatie en Van der Hilst Communicatie. Bureau voor Overheidscommunicatie is dé carrièrebemiddelaar en matchmaker voor hoogopgeleide communicatieprofessionals en opdrachtgevers in de publieke sector.

Wat ga je leren?

In deze masterclass komen de onderscheidende aspecten van het publieke domein aan bod:

 • Het speelveld van publiekscommunicatie: achtergronden, (theoretische) grondslagen, trends en issues die specifiek zijn voor overheden en overheidscommunicatie en de invloed op het werk van een communicatieprofessional;
 • De samenhang tussen de beleids- en begrotingscyclus en communicatie per fase;
 • De politiek/ambtelijke context en de daarmee gepaard gaande professionele dilemma’s;
 • Veelgebruikte communicatiemethodieken bij de overheid, zoals Factor C, CASI en Dilemmalogica;
 • Relevante wetgeving, kaders en regels voor overheidscommunicatie, zoals de Wet Openbaarheid van Bestuur;
 • Essenties van burgerparticipatie en co-creatie.

Om aan de slag te gaan in de publieke sector én om je positie te versterken als je er al werkt, leer je tijdens de leergang verder:

 • Hoe overheidsorganisaties hun werving voor (communicatie-)opdrachten organiseren en hoe en waar bemiddelingsbureaus voor overheden daarin een rol spelen;
 • Hoe je je verplaatst in het (politiek/ambtelijke) speelveld: beweegredenen, belangen en behoeften, positie en verwachtingen van (je gesprekspartner bij) een overheidsorganisatie;
 • Hoe je de brug slaat van jouw achtergrond en ervaring (en jouw personal brand!) naar de belangen en behoeften van overheidsorganisaties en hoe je je taal daarop aanpast;
 • Hoe je je uitrust voor het aangaan van effectieve contacten met overheidsorganisaties, onder andere door het maken en presenteren van een casus.

Hoe ga je leren?

De masterclass wordt verzorgd door Drs. Corine Hoppenbrouwers MA, senior communicatieprofessional met ruime ervaring in acquisitie en advisering in het publieke domein.

Je kunt de masterclass in twee vormen volgen:

 • Klassikaal: leervorm waarbij je thuis materialen bestudeert, individuele opdrachten voorbereidt en deelneemt aan het groepsleren tijdens drie fysieke bijeenkomsten van telkens één hele dag;
 • Online: leervorm waarbij je thuis materialen bestudeert, individuele opdrachten voorbereidt en deelneemt aan drie online-groepsbijeenkomsten van telkens één hele dag. Tijdens deze online trainingsbijeenkomsten wisselt de trainer theorie af met interactieve werkvormen en (groeps)opdrachten.

Zelfstudie voor de masterclass ligt tussen de zes en tien uur.

Loopbaanondersteuning

Na afronding van de masterclass biedt Van der Hilst je een unieke mogelijkheid om met individuele coaching van je trainer het geleerde in de praktijk te brengen. De trainer is beschikbaar voor drie individuele coachingsmomenten (van elk een half uur, door jou gepland in een periode tot 6 maanden na afloop van de masterclass). Bijvoorbeeld om je afwegingen te bespreken en concrete stappen in de publieke sector te begeleiden en te versterken.

Resultaat

Na afloop van deze masterclass:

 • Weet je je makkelijker te begeven in de complexe politiek-bestuurlijke context en kun je sneller het politieke/ambtelijke spel doorgronden;
 • Spreek je beter de taal van de overheid en kun je veelgebruikte methodieken toepassen;
 • Vergroot je je kans op geaccepteerde adviezen;
 • Heb je grotere kansen én een maatwerkplan om een opdracht/baan te bemachtigen in de publieke sector óf een helder prioriteitenoverzicht om je positie in jouw baan te versterken.

Competenties

In deze masterclass werk je aan de verschillende (TMA) competenties: managementidentificatie, netwerken, omgevingsbewustzijn, organisatiesensitiviteit en politieke sensitiviteit. Wij gebruiken de competentietaal van TMA (Talent Motivatie Analyse). Wil je meer weten over de TMA-methodiek? Klik hier voor meer informatie.

Investering

Jouw investering bedraagt 2.495 euro inclusief BTW en lunches en snacks.

Voor wie?

Je bent een communicatieprofessional met minimaal 3 jaar ervaring en een opleiding op hbo-niveau (of hoger). Je hebt (recent) een baan in de publieke sector of wilt daar graag aan de slag, maar hebt daar nog geen of weinig ervaring in. Je wilt jezelf beter in positie brengen binnen je nieuwe baan of je ambitie waarmaken om te werken binnen de publieke sector.

Herken je je hierin? Dan is deze Masterclass Overheidscommunicatie echt iets voor jou! Klik hier voor meer informatie en om jezelf in te schrijven.

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!