Een steuntje in de rug

Als nieuwe wethouder heb je het niet gemakkelijk. Zonder gedegen voorbereiding of opleiding bent je plotseling aan deze boeiende maar moeilijke baan begonnen. Aan enthousiasme ontbreekt het je zeker niet. Toch ervaar je dat het best lastig is om zowel de gemeenteraad als jouw collega-bestuurders, de fractie, de ambtenaren, de media en de kiezers tevreden te stellen. Dat voelt soms best eenzaam en je hebt eigenlijk best behoefte aan advies, een personal coach of een sparringpartner. Bijvoorbeeld van een ervaren (oud-)wethouder. Wij bieden jou die kans!

Oude Rotten helpen Jonge Talenten

Wij zijn een unieke samenwerking aangegaan met gerenommeerde oud-bestuurders. In deze bestuurderspool zitten vakmensen die minstens twee termijnen wethouder en/of burgemeester zijn geweest. Mannen en vrouwen die het vak van wethouder of burgemeester in al haar schoonheid en soms grilligheid hebben ervaren. Mensen die hun enthousiasme voor het wethoudersvak en hun ervaring in het lokaal bestuur graag overbrengen op nieuwe wethouders die aan het begin staan van een hopelijk lange bestuurlijke carrière. Je hebt nu de mogelijkheid om je te laten coachen door één van deze ‘oude rotten’!

Valpreventie

Maar liefst 30% van de wethouders valt vóór het einde van de bestuursperiode. Zowel in de periode 2006-2010 als in de periode 2014-2018 moesten zo’n 500 wethouders voortijdig aftreden. De oorzaak ligt meestal in het persoonlijk functioneren van de wethouder; 1 op de 5 wethouders moest opstappen na een politieke vertrouwensbreuk.  Dat blijkt uit het rapport Collegeperiode 2014-2018 van De Collegetafel en uit het onderzoek ‘De vallende wethouder’. Succesfactoren voor wethouders zijn kritische zelfreflectie en het vermogen om bij verschillende situaties de stijl van optreden aan te passen. En daar ontbreekt het vaak aan. Personal coaching vanuit de bestuurderspool van Bureau voor Overheidscommunicatie helpt jou te professionaliseren in het wethoudersvak. Zodat je optimaal functioneert en een veel grotere kans hebt dat je zonder kleerscheuren de vier jaar volmaakt.

Jouw voordeel

De professionele en persoonlijke coaching door een ervaren oud-bestuurder levert je veel voordeel op:

  • Je weet hoe je in verschillende situaties moet optreden en opereren;
  • Je bent goed/beter in staat om met alle verschillende partijen en vaak tegengestelde belangen om te gaan;
  • Je werkt professioneel en komt professioneel over;
  • Je verbetert jouw persoonlijk leiderschap en effectiviteit;
  • Je voelt je zekerder en minder eenzaam in de uitoefening van jouw vak;
  • De kans dat je voortijdig valt neemt af;
  • Je gaat echt genieten van het wethouderschap en er een succes van maken!