Nieuws

Wet DBA: de ins en outs voor zzp’ers

  • DBA
  • Detachering
  • wet
  • ZZP
Geplaatst op

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief optreden in het kader van de wet DBA. We merken dat hier bij opdrachtgevers en professionals wat onrust over is ontstaan. Daarom informeren we je graag over deze ontwikkelingen.

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) heeft alles te maken met de vraag of een opdrachtgever een zzp’er mag inhuren of een werknemer in dienst moet nemen. De oude VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) is met de introductie van de Wet DBA komen te vervallen. Omdat de wet DBA veel onduidelijkheid met zich meebracht heeft de Belastingdienst de afgelopen 5 jaar geen toezicht gehouden en niet gehandhaafd op de naleving van deze wet.

 

Vanaf 1 januari 2025 gaat dit veranderen.

Officieel heet dit het ‘Opheffen van het handhavingsmoratorium’ in het kader van de Wet DBA. Dit houdt in dat de Belastingdienst actief zal gaan handhaven en naheffingsaanslagen zoals loonheffing kan opleggen, inclusief rente en eventuele boete.

Met de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) wil de overheid de bestaande regels verduidelijken. De wet, die naar verwachting in 2026 van kracht wordt, verduidelijkt de scheidslijn tussen zelfstandigen en werknemers. Ook stelt deze wet strengere eisen aan zzp’ers. Denk aan een minimum uurtarief, verplichte deelname aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een verplichte regeling voor pensioensparen. Het uiteindelijke doel van de overheid is het stoppen van de wildgroei aan (onderbetaalde) zzp’ers of minimaal het speelveld van zzp en loondienst gelijktrekken.

Welke acties zijn nodig?

Deze verandering kan de komende periode zorgen voor de nodige onrust en onzekerheid. Het is voor jou als zzp’er belangrijk om goed te kijken naar de regels. Ook is het belangrijk om met je opdrachtgever heldere afspraken te maken over jouw positie. Die afspraken dien je dan zoveel mogelijk in lijn te brengen met de gestelde eisen aan zzp’ers. Dus werk met je eigen laptop en telefoon (BYOD), deel je werk op in stukken met een resultaatverplichting, je werkt (deels) thuis en niet op kantoor, etc.

Daarnaast kun je een aantal dingen doen die scherper duidelijk maken dat je een ondernemer bent. Zoals zoeken naar meerdere opdrachtgevers, reclame-activiteiten ontplooien, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten en een AOV en pensioenregeling afsluiten.

Vanuit onze kant als Bureau voor Overheidscommunicatie hebben we ook maatregelen getroffen. Wij beschikken over een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Hiermee wordt de kans op naheffingen aanzienlijk gereduceerd als jij en de opdrachtgever zich ook houden aan die overeenkomst.

Overgangsjaar

De soep wordt waarschijnlijk niet zo heet gegeten. Het eerste jaar is er sprake van een overgangsjaar. Dat wil zeggen dat er niet meteen met boetes zal worden gewerkt. Ook zal de Belastingdienst risicogericht te werk gaan. Maar bij aantoonbare nalatigheid kunnen uiteindelijk wel naheffingen volgen. Stilzitten en afwachten is dus geen optie.

Detachering

Vind je als zzp’er werken toch te risicovol worden, dan kun je bij ons in dienst komen. Je blijft dan als interimmer – via detachering – aan de slag voor een grote variëteit aan opdrachtgevers, maar hebt wel de zekerheid van een vaste baan, een goed salaris en een vergoeding bij ziekte en voor pensioen. Wij zorgen dan dat je als gedetacheerde aan de slag kunt blijven met de dingen die je echt leuk vindt aan het communicatievak. Hierdoor hoef je je niet druk te maken over alle wettelijke en administratieve regels. We gaan hier graag met je over in gesprek.

We zien op dit moment dat veel opdrachtgevers ervoor kiezen om niet meer met freelancers te werken. Daarom is er extra veel vraag naar gedetacheerden.

Interesse? Kijk dan op onze pagina over werken in ons projectteam of neem direct contact met ons op.

 

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!