In 2025 verandert er veel voor zzp’ers en de opdrachtgevers van zzp'ers. De Belastingdienst gaat vanaf dat moment namelijk controleren op schijnzelfstandigheid volgens de Wet DBA. Zorg dat je compliant blijft als freelancer. Bereid je voor met onze insights of vraag een adviesgesprek aan.
In 2025 vervalt het handhavingsmoratorium van de Wet DBA. Deze wet is er om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit betekent voor zzp’ers dat de Belastingdienst kan controleren of jouw relatie met de opdrachtgever daadwerkelijk een zelfstandige werkrelatie is of dat het toch een dienstverband is, waardoor de opdrachtgever alsnog loonbelasting en premies verschuldigd is. Ook kan het zo zijn dat je daardoor ten onrechte gebruikt hebt gemaakt van ondernemerschapsfaciliteiten.
Schijnzelfstandigheid in de praktijk:
Hoe herken je het en wat zijn risico’s Voorkom schijnzelfstandigheid op een eenvoudige manier door deze check van de Belastingdienst.
Dit zijn sterke signalen van schijnzelfstandigheid:
Risico’s en gevolgen voor ZZPér s: Wat staat je te wachten
Controle door de belastingdienst: Handhaving en gevolgen voor zzp’ers
Belastingdienst: boetes en naheffingen voor zzp’ers
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger optreden tegen schijnzelfstandigheid. Momenteel worden er al waarschuwingen gegeven tijdens bedrijfsbezoeken, maar vanaf volgend jaar is het tijd voor actie: overtredingen kunnen leiden tot boetes en naheffingen voor opdrachtgever en zzp’ers.
Oplossingen alternatieven: Hoe blijf je als zzp’er aan de slag
Tips om te voldoen aan de wet DBA
1. Toon eigen ondernemerschap
Registreer jezelf bij de Kamer van Koophandel (KvK) en houd je administratie op orde. Dit omvat het bijhouden van je facturen, inkomsten, en uitgaven. Bepaal ook je eigen tarieven en onderhandel direct met opdrachtgevers.
2. Zorg voor zelfstandige uitvoering
Voorkom gezag van de opdrachtgever door zelf te bepalen hoe je je werk uitvoert. Werk aan je professionaliteit door trainingen en cursussen te volgen. Zorg ook dat je jezelf kunt vervangen bij afwezigheid.
3. Vermijd integratie in de organisatie
Houd afstand van de organisatiecultuur van de opdrachtgever. Zorg ervoor dat je niet als een ‘vast’ onderdeel van het team wordt gezien.
4. Beperk afhankelijkheid van één opdrachtgever
Diversifieer je opdrachten en probeer niet te afhankelijk te zijn van één opdrachtgever. Dit vermindert het risico dat de Belastingdienst je als werknemer beschouwt.
Doe de schijnzelfstandigheid check Gebruik de schijnzelfstandigheid check van de Belastingdienst om te beoordelen of jouw arbeidsrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
5. Documenteer je werk
Houd duidelijke documentatie bij van je werkzaamheden en de afspraken met opdrachtgevers. Dit kan helpen om je zelfstandigheid aan te tonen als dat nodig is.