De loopbaan van een webredacteur: Ynze IIzenbrandt
Loopbaan

De loopbaan van een webredacteur

Geplaatst op
Het Noorderlicht boven een horizon
Hij maakte al een flinke reis door de wereld van de webredactie. Nu pakt onze webredacteur zijn biezen om drie maanden met zijn gezin over de aardbol te zwerven. Maar hij komt terug. Met nieuwe ervaringen, frisse energie en ambities die hem al opwachten. Nog beter worden in informatiemanagement en digitale toegankelijkheid. Verder blijven de wensen van Ynse IJzenbrandt dezelfde: inhoudelijk uitgedaagd worden in combinatie met doen!

Sneltrein webredactie

Ynse heeft een schat aan ervaring als producer en webredacteur bij grote televisieproducties. Pauw & Witteman, de Nationale Wetenschapsquiz, De Wereld Draait Door. ‘Een sneltrein’, typeert hij deze periode. Hij stapte uit bij het station Bureau voor Overheidscommunicatie / Communicatiemensen.nu om nieuwe gebieden van het vakgebied te ontdekken. Zijn eerste klus was die als webredacteur bij de gemeente Hilversum. En dat smaakt naar meer.

Het Noorderlicht boven een horizon

Kun je iets vertellen over de aanloop naar je ‘tv-carrière’?

Na mijn propedeuse kunstgeschiedenis wist ik dat ik van alleen theorie niet gelukkig word. Ik hou van een inhoudelijke uitdaging in combinatie met actie. Zo werkte ik voor verschillende kunstenaars en richtte ik onder meer sets in en regelde ik zaken voor een productiebedrijf. Tot ik me bedacht dat ik dit ook voor televisie kon doen. Ik begon als producer bij de Nationale Wetenschapsquiz van de VPRO. Dat regelen had ik wel in de vingers. Het leuke was dat ik ook mee mocht denken over de proeven die we daar deden. Het regelen, de actie en de lol vond ik een prachtige combinatie.

En toen kwam Pauw & Witteman in beeld?

Op een gegeven moment stapte ik over naar BNNVARA en kwam ik al snel terecht als producer bij Pauw & Witteman. Heel leuk, heel snel, maar ik miste het schrijven en de diepgang. Dat ik me ergens langer dan een dag in vast kon bijten. Een plek op de webredactie – met inhoud, verdieping, schrijven en snelheid – was dan ook snel opgevuld. Dit was echt nog oldskool webredactie. Mensen kwamen in die tijd gewoon naar de site als je dat vroeg. Daar vonden ze welke gasten er kwamen en konden ze fragmenten en weekcompilaties terugkijken. Verder zette ik samen met een collega het Twitter-account van de show op, verstuurde ik nieuwsbrieven en we maakten ’s nachts samenvattingen van 5 minuten. Die konden mensen ’s ochtends syncen met hun telefoon om in de trein te bekijken. Tegenwoordig kun je jezelf dat met 4G nauwelijks meer voorstellen.

Bijna zonde om ermee te stoppen toch?

Er diende zich een functie aan als projectmanager digital. Daar werd ik wel enthousiast van. In die rol ben ik bezig geweest met de website van Giel Beelen en met de ontwikkeling van apps. Die waren toen hot & happening. Je moest wel apps ontwikkelen voor elke telefoon. Tegenwoordig zijn ze allemaal responsive. Ik leerde daar een beetje de technische taal en kreeg ook meer inzicht in de techniek. Maar, ik miste de spanning van televisie. De webredactie van De Wereld Draait Door bood uitkomst. Dit programma stond bekend om zijn hoogwaardige content om het programma heen. Dat maakte het moeilijk, maar ook 10 jaar lang uitdagend.

Het is een flinke stap van de televisiewereld naar de overheid. Hoe kwam je tot die switch?

Heel simpel: ik was toe aan iets anders. Ik heb zoveel veranderingen meegemaakt in het medialandschap. Bijvoorbeeld? De overgang van websites naar social media platforms. Mensen willen op hun eigen platform in het daarbij passende formaat bediend worden. Dat is best veel werk en het moet snel. Een ingewikkeld samenspel dat lang leuk was om te doen. Maar het was tijd om nieuwe werelden te ontdekken.

Nu word je gedetacheerd door Bureau voor Overheidscommunicatie. Hoe bevalt dat?

Ik ben in dienst bij het bureau en word geplaatst op verschillende opdrachten. Die vastigheid gecombineerd met variatie in opdrachten past wel bij mij. Ook krijg ik vanuit het bureau interessante trainingen en kan ik sparren met mijn bureaucollega’s. Ik heb net mijn eerste opdracht bij de gemeente Hilversum afgerond. Ik heb daar een half jaar meegewerkt aan de nieuwe website. Ik was verantwoordelijk voor het herschrijven van teksten op B1-niveau en digitale toegankelijkheid. Ook bleek een groot deel van het werk te bestaan uit het managen van vakspecialisten. Je vraagt mensen toch om een soms recent geschreven tekst nog een keer kritisch – en op B1-niveau – te bekijken. Dat is echt lobbyen. Zorgen dat iedereen het belang ervan ziet en er ook blij mee is.

Over welke competenties moet je als webredacteur bij de overheid beschikken?

Ten eerste moet je heel breed kunnen kijken. Je moet nadenken over tekst, beeld en techniek, maar ook zorgen dat mensen je informatie verstrekken. En het vak raakt heel sterk aan social. Daar zie ik nog wel een spanningsveld tussen wat een organisatie wil en wat sociale kanalen nodig hebben. Spielerei, korte teksten en interactie werken op socials veel beter. Dat staat haaks op de oude behoefte aan zenden, zenden, zenden. Dit vanuit een dienende rol goed kunnen managen vraagt veel van je sociale vaardigheden.

Wat ik leuk vind als webredacteur is dat we het internet continu verbeteren. Het design van websites is tegenwoordig heel basic en plat en er zijn eisen op het gebied van toegankelijkheid en het niveau van schrijven. Mooi om die ontwikkelingen vorm te geven.

En nu op reis?

Ja, de tassen zijn al gepakt. We wilden dit eigenlijk doen als onze kinderen wat ouder waren. Maar aan de ene kant willen ze dan waarschijnlijk niet meer 3 maanden met hun ouders op reis, aan de andere kant weet je niet hoe het leven er tegen die tijd uitziet. We hebben een wereldticket dat ons van Peru naar California en van Hawaï naar vermoedelijk de Filipijnen brengt. En natuurlijk heb ik al nagedacht over mijn werk als ik terugkom. Ik hou ervan om dingen logisch te ordenen en goed toegankelijk te maken voor bezoekers. Informatiemanagement en usability staan dan ook hoog op mijn agenda. Maar nu eerst een mooie reis maken met mijn gezin!

Wil jij ook een vast dienstverband maar wel werken voor verschillende opdrachtgevers? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden voor een vaste baan in ons projectteam.

Meer informatie
Het Noorderlicht boven een horizon

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!