Inspiratie

Tips voor jouw persoonlijk leiderschap

Geplaatst op
Interim communicatieprofessionals

Door: Lisanne de Groot

Al startend en studerend kom ik er steeds meer achter wat me binnen ons communicatievak heel erg aanspreekt en wat ik minder interessant vind. Maar ook waar mijn sterke en zwakkere punten als professional liggen. Een goed startpunt om mezelf verder te ontwikkelen als professional en mens, denk ik zo. Alleen… wat is dan de volgende stap in deze ontwikkelingsreis? Ik ben gaan backpacken in het boek Verbindend Vermogen en heb een paar interessante lessen persoonlijk leiderschap ontdekt, die ik graag met jou als medereiziger deel!

Bepaal je bestemming

Iedere reis begint met de vraag: waar wil je naartoe? En dat hoeft niet altijd een fysieke bestemming te zijn. Bij persoonlijk leiderschap gaat het erom dat je in verbinding staat met jezelf. Wat vind je leuk en waar krijg jij energie van? Dat is een mooi uitgangspunt om jouw verdere reis vorm te geven. Al word ik daar zelf ook wel een beetje zenuwachtig van. Het idee dat één keuze de rest van mijn loopbaan bepaalt. Heel ver in de toekomst kan ik nog niet kijken. Maar ja, wie wel? ‘Doen wat ik leuk vind’ is daarom ook een belangrijk element in veel keuzes die ik maak.

Doorbreek patronen en doe nieuwe ervaringen op

Maar om erachter te komen wat je écht leuk vindt en waar je écht energie van krijgt, moet je van veel geproefd hebben. Met ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’, kom je niet heel ver bij persoonlijk leiderschap. Het gaat er juist om dat je patronen doorbreekt. Hoe je dat doet? Door nieuwe ervaringen op te doen en te experimenteren met nieuw gedrag. Best wel lastig, vind ik, om ineens uit je comfortzone te treden. Ik snap best dat ook jij dan wat interne weerstand voelt, en het misschien wel uitstelt. Maar uit je comfortzone treden is wel nodig om je bestemming te bereiken. Ik denk dat het goed is om die bestemming voor ogen te houden als je deze weerstand voelt. Is je motivatie groter dan je weerstand? Dan gaat het vast lukken! En zo niet, dan ben je weer een ervaring rijker, toch?

Heb vertrouwen in jezelf

Oké, toegegeven, mijn vorige uitspraak is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hebt wel echt veel vertrouwen nodig in jezelf om dat ‘even te doen’. Wat bij mijzelf goed werkt, is zorgen dat ik lekker in mijn vel zit. Een fijne outfit aan, mezelf trakteren op een goede koffie, even ontspannen en ik ben klaar om op reis te gaan! Wat het voor jou ook is, even een boost geven aan je zelfvertrouwen is nooit verkeerd.

Keuzes maken: doe het samen

Persoonlijk leiderschap is voor mij ook het maken van keuzes. En soms is dat best moeilijk. Om hulp vragen of erover kletsen met collega’s of vrienden maakt het voor mij dan in ieder geval een stuk ‘lichter’. Dan voel je meestal vanzelf wel aan welke kant je op neigt te gaan in jouw keuze. Ook kan een blik van buitenaf je eigen perspectief weer verbreden.

Heb jij nog goede tips om het meest te halen uit persoonlijk leiderschap? Dan ben ik erg benieuwd, en met mij vast nog vele anderen!
Het Noorderlicht boven een horizon

 

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!