Foto Veerle Exalto
Loopbaan

De loopbaan van een junior communicatieadviseur

Geplaatst op
Interim communicatieprofessionals

Wat doe je na je studie Communicatie aan de Hogeschool Utrecht? Dan spring je in het diepe en begin je voor jezelf. De stages en de (bij)banen in loondienst waren leuk, maar boden Veerle Exalto net te weinig bewegingsruimte. Ze houdt graag zelf de regie over de indeling van haar tijd. Zo kan ze haar aandacht optimaal verdelen tussen haar dieren, vrienden, koken, lezen én werken.

Ambitie spreekt

Na praktijkstages en bijbanen is het tijd voor ‘het echte werk’. Dat echte werk ziet Veerle Exalto in de communicatie over maatschappelijke vraagstukken, vooral rond duurzaamheid en het sociaal domein. Hoe complexer het vraagstuk, hoe meer ze daarop aangaat. De eerste stappen in deze ambitie zet ze bij Avri. Dit afvalverwerkingsbedrijf verzorgt onder meer de duurzame inzameling van afval voor 8 gemeenten in de Regio Rivierenland.

Het Noorderlicht boven een horizon

Wat vond je de meest boeiende aspecten van het vak tijdens je studie?

Het leuke aan de studie is het praktijkgerichte karakter. Ik werkte aan echte opdrachten voor bestaande opdrachtgevers. Klantcontact vond ik hierin heel interessant. Mensen meenemen in wat je als communicatieprofessional aan het doen bent.
Daarnaast was en ben ik geboeid door het onderzoeken. Ik ben geïnteresseerd in de psychologie achter de communicatie en in gedragsverandering. Heel tof om te onderzoeken hoe dat werkt en dat om te vormen naar advies en concept.

En in welk opzicht heeft de studie je gevormd?

Van nature ben ik vrij direct en weet ik waar ik voor wil gaan. Uit een soort automatisme neem ik binnen projecten vaak de touwtjes in handen. Tijdens mijn studie vonden veel van mijn medestudenten dat ook fijn. Die waren bijvoorbeeld introverter en werkten liever rustig op de achtergrond. Ik vond het mooi om te ontdekken hoe al die verschillende karakters en manieren van werken leidden tot succesvolle projecten. Hoe binnen een project met veel verantwoordelijkheid en vrijheid bij het uitvoeren van de verschillende taken, uiteindelijk alles samenkomt.

Hoe koppel jij je interesses en persoonlijkheid aan je ambitie?

Ik vind het heel tof om communicatie op te zetten en op de kaart te zetten. Nog te vaak blijft communicatie een beetje liggen of staat ze achteraan in de rij. Gelukkig verandert dat wel langzaamaan. En ik ben eigenwijs genoeg om mensen – ook die met de grootste weerstand – mee te nemen en te laten zien wat goede communicatie doet. Daarnaast denk ik dat ik als adviseur heel doelgericht problemen kan oplossen binnen afgebakende projecten.

En dat doe je dan als zelfstandige als Studio La Vem. Waar komt dat ondernemende vandaan?

Ik kom uit een ondernemende familie. Maar het komt ook uit mezelf. Ik heb echt een hang naar afwisseling en vrijheid. Zelf kiezen wat je gaat doen, waar en wanneer je wilt werken. En heel eerlijk: ik ben veel te eigenwijs om iemand anders dat voor me te laten bepalen.

Hoe ben je aan je avontuur als interim communicatieprofessional begonnen?

Ik heb mezelf ingeschreven bij verschillende bureaus voor interimmers. Daar had ik niet heel veel van verwacht. Maar toen had ik ineens Anne Carina van Bureau voor Overheidscommunicatie aan de lijn en hebben we kennisgemaakt. Snel daarna kwam ze met deze toffe opdracht bij Avri. Al met al was ik positief verrast en het contact met dit bureau vind ik heel fijn.

Ik werk hier nu sinds oktober 2023. Aanvankelijk als tijdelijke vervanging, maar deze collega is inmiddels terug en ik ben er nog steeds. Ik begon hier voor 16 uur per week, dat werden er al snel 28. De opdracht is vooral ondersteunend en ik kan hier en daar wat advies geven. Het leuke is dat iedere week anders is. Zo ondersteun ik bij een campagne, schrijf berichten voor intranet, social media, nieuwsberichten en webteksten, maar ook teksten voor op containerstickers. Die moeten kort en bondig, alles omvattend en op B1-niveau zijn. Een mooie uitdaging voor mij als junior.

Kun je hier als junior het verschil maken?

Dat denk ik zeker. Ik ben veruit de jongste in het communicatieteam. In het begin zullen de collega’s wel gedacht hebben: ‘Wat komt daar voor een springend hert binnen?’ Maar met mijn enthousiasme kan ik echt nieuwe dingen brengen. Zo kan ik als junior én zzp’er helpen om vanuit een helikopterview te kijken naar de organisatie en de omgeving. Zit je ergens al langere tijd, dan is dat vaak heel lastig. Een andere blik op bestaande zaken kan nieuwe energie en ideeën geven.

Hoe bevalt het werken voor een overheidsorganisatie je?

In het begin moest ik wel wennen aan het feit dat alles langs best veel mensen moet. Vanuit de marketing ben ik gewend dat alles binnen een dag klaar moet zijn. Aan de andere kant is het hier veel gemoedelijker. En ik heb het gevoel dat ik iets kan betekenen voor de samenleving én daarin veel kan leren.

En op welke manieren blijft een ‘springend hert’ bij in het vak?

Ik volg Logeion, Frankwatching, maar ook heel veel sociale media. Vooral LinkedIn. Daar wordt enorm veel gedeeld. Het is echt een informatiebolwerk. De meest intrigerende ontwikkeling vind ik AI. Aan de ene kant vind ik het doodeng, aan de andere kant kan het hele mooie dingen doen en mensen verder helpen. Ook lees ik veel over storytelling. Ik vind dat een heel krachtig en prachtig communicatie-instrument.

Heb je nog tips voor andere aanstormende communicatietalenten die voor zichzelf willen beginnen?

Spring gewoon in het diepe, al vind je het doodeng. Dat vond en vind ik zelf ook. Maar vrijheid, energie en gelukkig zijn in plaats van verveling en ongelukkig zijn, is al het trillen op mijn benen meer dan waard.

Spring ook in het diepe

In het diepe springen kan bij ons op verschillende manieren. Je kunt jezelf – net als Veerle – bij ons inschrijven als zelfstandig communicatieadviseur. Maar je kunt ook kiezen voor werken in ons projectteam. Je komt dan bij ons in dienst en komt te werken op opdrachten bij verschillende opdrachtgevers: de vrijheid van een vaste baan.

Het Noorderlicht boven een horizon

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!