Loopbaan

Een overtuigende motivatiebrief? Zo doe je dat!

Geplaatst op
Interim communicatieprofessionals

Door: Lisanne de Groot

Elke communicatieprofessional krijgt ermee te maken: een motivatiebrief. Bij Bureau voor Overheidscommunicatie zien we dagelijks motivaties voorbijkomen. De een overtuigender dan de ander. En om heel eerlijk te zijn: het mag af en toe wel wat overtuigender. Maar wat maakt een motivatiebrief dan overtuigend? Ik geef je vier praktische tips.

Deze tips heb ik gedistilleerd uit de vele motivatiebrieven die ik heb mogen lezen en redigeren. Sommige brieven waren gewoon zó goed, terwijl andere brieven net een stukje overtuiging misten. Zo ontstond een verzameling van punten die ik een brief vind maken of breken. Doe er je voordeel mee!

Bepaal jouw boodschap

Als communicatieadviseurs weten we als geen ander hoe we een boodschap moeten overbrengen. Van gemeente naar inwoner, van directie naar medewerker of van organisatie naar klant. Het wordt moeilijker als het persoonlijk wordt: van jou als persoon naar iemand die jou gaat beoordelen. Bedenk daarom van tevoren goed wat jouw lezer nodig heeft om ervan overtuigd te raken dat jij de ideale kandidaat bent voor de functie waar je op solliciteert. De aanknopingspunten haal je natuurlijk uit de vacature. En dat leidt tot mijn volgende tip.

Haal nuttige informatie uit de vacature

Het klinkt heel simpel: informatie halen uit de vacature waar je op reageert. Waarschijnlijk doe je dat ook wel. Maar weet je ook waar je naar moet zoeken? En wat je uit die vacature mee moet nemen in je motivatiebrief? Bij sommige motivatiebrieven weet je bijna zeker dat iemand een standaard ‘format’ gebruikt. Er wordt heel weinig gebruikgemaakt van de vacature waarop iemand reageert. Zonde, want zo vertel je eigenlijk alleen wat je zelf wil zenden en kijk je niet naar wat iemand van je wil weten.

Je motivatiebrief is dus dé manier om je lezer te overtuigen dat je de geschikte kandidaat bent. Je bewijst als het ware dat je past in het team, binnen de organisatie en op de functie. Dat is alsnog best wel breed. Ik vind dat de gevraagde competenties vaak al veel weggeven, en je kan het op een inspirerende manier verwerken in je motivatiebrief. Bijvoorbeeld met een voorbeeldcasus!

Geef concrete voorbeelden

Dat brengt me bij mijn volgende tip: geef voorbeelden en wees concreet. Niets is fijner dan meegenomen worden in een verhaal, en dat kan je doen door duidelijke voorbeelden te geven. Het liefst door verschillende wensen van de opdrachtgever in jouw verhaal te combineren.

Bijvoorbeeld: een opdrachtgever zoekt iemand die zowel individueel als in teamverband kan werken, resultaatgericht is en ervaring heeft met verandertrajecten. Dan is het natuurlijk hartstikke mooi als je een voorbeeld kan geven van een verandertraject waarbij je jouw individuele rol en jouw bijdragen in teamverband kan toelichten en vertelt wat het resultaat daarvan was voor de organisatie.

Maak van ‘een motivatie’ jouw persoonlijke verhaal

Er is altijd een goede reden waarom jij zo goed op de functie past. Misschien heb je een hele persoonlijke reden, heb je bepaalde ambities of heb je al veel of specifieke ervaring waardoor een functie jou zo aanspreekt. Misschien ken je wel iemand die slachtoffer is geworden van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dan zou je het volgende neer kunnen zetten:

In mijn directe omgeving ken ik iemand die slachtoffer is geworden van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Ik zie hoe veel ellende dit veroorzaakt. Wat naast compensatie nodig is, is oprechte betrokkenheid én duidelijke communicatie. Eerlijk gezegd sta ik te popelen om daar een grote bijdrage aan te leveren.
Het Noorderlicht boven een horizon

Wat het ook is, gebruik het voor je opening! Dat zet gelijk de toon voor de rest van jouw motivatie. En als je de lezer goed kan meenemen in je tekst, wordt het echt een verhaal. Al helemaal wanneer je in je slot weet terug te verwijzen naar je persoonlijke opening.

Deze vier sommen voor mij toch wel het belangrijkste op: een sterk verhaal met duidelijke voorbeelden en een persoonlijke touch. Al zijn er natuurlijk nog veel meer goede tips te geven over motivatiebrieven. Maar voor nu: heel veel plezier bij het schrijven van je volgende motivatiebrief!

 

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!