Loopbaan

Aan de slag als zzp’er, interimmer of gedetacheerde? De verschillen op een rijtje!

Geplaatst op
Interim communicatieprofessionals

Door: Kimmy Verlinden

Een 13e maand, een goede verlofregeling, een laptop van de zaak, budget om jezelf te ontwikkelen, verzekerd tegen ziekte en je pensioen wordt geregeld. De voordelen van een vaste baan. Maar met die zekerheid komt ook vastigheid. En dat moet wel bij je passen. Gelukkig kun je ook kiezen voor meer vrijheid en variatie. Je kunt aan de slag als zzp’er, interimmer óf gedetacheerde. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze opties? En wat zijn de voor- en nadelen?

Ik kan me voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet met al die mogelijkheden. Dat had ik zelf ook. Ik help je graag op weg zodat je een goed idee krijgt welke vorm het beste bij jou past. Laat ik beginnen met wat je – naar mijn mening – de meeste vrijheid biedt: zzp’en.

Zzp: ondernemer in communicatie

Hier kan meteen al wat verwarring ontstaan omdat veel interimmers ook zelfstandige zijn en zzp’er worden genoemd. Maar de zzp’er waar ik het hier over heb, werkt niet op interim-basis. Hij of zij werkt vaak tegelijkertijd voor meerdere opdrachtgevers.

Als zzp’er ben je daarmee de meest ondernemende van het stel. Je bent eigen baas en hebt zelf alle touwtjes in handen. Je ‘kiest’ dus zelf je opdrachtgevers, doet je eigen administratie en bent volledig in controle als het gaat om jouw salaris. Dat klinkt natuurlijk heerlijk! En het is eenvoudig te realiseren. Bij de Kamer van Koophandel vind je veel informatie over het hoe en wat van zzp’en.

Een groot voordeel is dus dat je afwisselend werk hebt en veel vrijheid. Ook heb je – als je het goed doet – de regie op het soort opdrachten dat je uitvoert. Je kan dus gaan voor de crème de la crème. Hierin ligt ook direct een nadeel verscholen: je moet vrijwel alles zelf doen en regelen. Niet alleen acquisitie, maar ook je boekhouding, verzekeringen en pensioen. Ook ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor je opleiding en ontwikkeling.

Maar goed, ook hier geldt dat ieder nadeel zijn voordeel ‘heb’. Zo kun je als zzp’er je eigen tijd indelen en je eigen werkplek kiezen, hoef je niet te onderhandelen over welke opleiding het beste is voor je carrière en kun je veel leren van je verschillende opdrachten.

Interim: communicatieprofessional als expert

De tweede optie is interim. Zoals ik eerder zei, ben je in die rol vaak ook ingeschreven als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel. Je werkzaamheden zijn ook vergelijkbaar: je helpt organisaties tijdelijk met een vraagstuk, project of opdracht. Een belangrijk verschil met de eerdergenoemde zzp’er, is dat je als interim professional vaak meer een tijdelijke functie vervult. Voor een korte periode ben je iets meer dan ‘alleen een externe’. Je wordt meestal ingehuurd om met jouw expertise complexe communicatievraagstukken van een organisatie op te lossen of richting te geven.

Net als bij de zzp’er zijn de grote voordelen van interim werk de afwisseling en de regie op de functies die je wilt uitvoeren. Een pluspunt is dat je tijdelijk deel uitmaakt van een organisatie. Je krijgt er dus collega’s bij waar je mee kunt samenwerken, sparren en ontspannen. De nadelen komen overeen met die van een zzp’er. Daar moet ik wel bij vertellen dat je voor acquisitie en de bijbehorende administratie gebruik kunt maken van een bureau als het onze. Voor veel mooie functies binnen de overheid móet je zelfs gebruikmaken van een bureau. Wat ons betreft is elkaar goed leren kennen een voorwaarde voor mooie matches tussen jou en onze opdrachtgevers.

Gedetacheerd: het beste van twee werelden

Een vast contract zonder de voor veel professionals beknellende vastigheid die bij een vaste baan hoort. Verschillende opdrachtgevers, maar een vast bureau waar je altijd op kan terugvallen. Klinkt die zekerheid in combinatie met variatie in opdrachten voor jou als een gouden combinatie? Dan is detachering waarschijnlijk wel iets voor jou.

Wil je echt ondernemen, dan is detachering niet voor jou weggelegd. Wanneer wel? Als je ondernemend bent in je vak, maar niet houdt van alle rompslomp die bij zzp’en komt kijken. De reden waarom ik detachering zo leuk vind, is vanwege de vele voordelen. Met een contract bij ons kun je rekenen op:

• Een hecht team met gelijkgestemden en veel gezelligheid;
• Een extra werkplek in Utrecht;
• Een coach;
• Veel werkervaring en een verrijkt cv;
• Gerichte training en opleiding.

“Ook scheelt zo’n contract je veel werk. Je stapt namelijk in het netwerk van de recruiter en je hebt geen werk aan de administratie. Het enige wat jij hoeft te doen is je cv en motivatiebrief aan ons te mailen. De rest regelen wij. Samen met de al genoemde voordelen klinkt dat natuurlijk te goed om waar te zijn. Maar is het eigenlijk wel echt zo? In dit artikel deelt Anja Kreileman haar ervaringen met detachering.”

Marielle Vis
Directeur Bureau voor Overheidscommunicatie

Het Noorderlicht boven een horizon

Tijd voor actie

Ben je na het lezen van dit blog nog steeds zoekende? Of ben je eruit en wil je direct beginnen als zzp’er, interimmer of gedetacheerde? Kijk dan op onze site of er een mooie opdracht voor je tussen zit of stuur ons een open sollicitatie. En twijfel je nog of heb je vragen? Geef ons dan gerust een belletje, T 030 686 8001. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!