Loopbaan

Wat te doen bij afwijzing?

Geplaatst op
Interim communicatieprofessionals
Afwijzing na een sollicitatiegesprek. Nooit een leuke ervaring, maar het hoort erbij. Hoe ga je om met afwijzing en, nog belangrijker, hoe pak je de draad weer op? Onze recruiter Karin geeft je handvatten en vertelt hoe we er bij Bureau voor Overheidscommunicatie mee omgaan.

Als wij bij Bureau voor Overheidscommunicatie een afwijzing binnenkrijgen die we door moeten geven aan een kandidaat, laten we dat met een persoonlijk belletje aan je weten. Dat gebeurt in drie stappen: we bellen je zo snel mogelijk, we proberen te achterhalen wat de reden voor afwijzing is en we gaan in overleg direct op zoek naar een nieuwe opdracht.

1. Slecht nieuws

Afwijzing kan voelen als een stomp in je maag. Het is nooit leuk om iemand op te bellen met slecht nieuws. Je mag echt wel even balen van een afwijzing. Vooral als je veel moeite in de sollicitatie hebt gestoken, of wanneer het je droomopdracht was. Aan de andere kant helpt het om de bedenken dat je die opdracht überhaupt niet had gekregen als je niet had gesolliciteerd! Het vinden van een nieuwe opdracht gaat hand in hand met het krijgen van afwijzingen. Door dat persoonlijk met je te bespreken kan jij je verhaal kwijt en kunnen wij jou helpen verder te kijken.

2. Redenen

Het is belangrijk om te weten waarom iemand is afgewezen. Dat heeft twee redenen: ten eerste helpt het met relativeren; het ligt vaker niet dan wel aan jouw persoonlijkheid. De opdrachtgever moet strategische beslissingen maken. Als een ander meer ervaring heeft of bijvoorbeeld meer uren kan werken, is het een zakelijke beslissing voor de werkgever. Daar kan jij niet veel aan doen!

Ten tweede is een afwijzing ook een leerschool. Van elk sollicitatiegesprek leer je weer. We kijken daarom samen naar verbeterpunten. Dat kan ‘m zitten in presentatie – ik heb ook wel eens iemand moeten vertellen een andere outfit aan te trekken – of een betere voorbereiding.

3. De draad weer oppakken

Het gebeurt regelmatig dat we al op zoek gaan naar een nieuwe opdracht op het moment dat we de telefoon neerleggen. We willen graag dat jij op de goede plek terechtkomt! Vind je het moeilijk de draad weer op te pakken? We helpen je graag. Ook als sparringpartner om je verhaal bij kwijt te kunnen. Neem eventueel een time out, pak je rust en schroom daarna niet contact met ons op te nemen. Samen vinden we je volgende opdracht!

Vacatures

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Liever direct contact?

Bel of mail gerust, ons team staat voor je klaar!